BRC certificering

Wat is een BRC certificaat?

De afkorting BRC staat voor British Retail Consortium. BRC is een standaard op het gebied van voedselveiligheid en werd in 1998 ontwikkeld door het British Retail Consortium, de Britse brancheorganisatie van detailhandelaren. Doel van de BRC is dat leveranciers van levensmiddelen aan afnemers aantonen dat alle relevante aspecten onder controle zijn. Het BRC certificaat stelt eisen aan het voedselveiligheidssysteem van een leverancier. Zo worden er eisen gesteld aan de HACCP Analyse, de directieverantwoordelijkheid, product- en procescontrole, eisen op het gebied van opleiding, persoonlijke hygiëne en aan omgevings-omstandigheden. De verschillende onderdelen van de BRC standaarden worden getoetst aan de hand van een checklist die meer dan 300 controlepunten bevat. BRC wordt gezien als de tegenhanger van de IFS-standaard, die met name voor de Duitse, Franse en Italiaanse retailmarkt wordt toegepast. De BRC is net als een aantal andere bekende voedselveiligheidsnormen (IFS, FSSC) erkend door de Global Food Safety Initiative (GFSI).  De GFSI brengt belangrijke actoren van de levensmiddelenindustrie samen om de continue verbetering van de voedselveiligheidssystemen over de hele wereld te stimuleren.

Meer over het British Retail Consortium

Er zijn verschillende varianten van de BRC en bedrijven dienen een van deze varianten te kiezen. Hun keuze hangt af van de activiteiten die moeten worden gecertificeerd.

Offerte ontvangen?

Dit formulier vraagt u om uw naam en emailadres zodat wij met u kunnen communiceren. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacyverklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.

Lees meer over de variaties

Deze titel wordt gebruikt voor Global Standard Food Safety. BRC Food wordt door de Engelse supermarkten opgepakt als dé standaard voor voedselveiligheid. Deze norm is van toepassing voor voedselproducerende organisaties waar levensmiddelen worden verwerkt, verpakt of bewerkt. Een BRC certificaat geeft aan dat uw bedrijf aan deze eisen voldoet. In Januari 2019 is de 8ste versie van de BRC gepubliceerd. Hierin zijn aanvullende eisen gesteld met betrekking tot managementbetrokkenheid, een klokkenluidersregeling, een auditprogramma dat minimaal vier keer per jaar uitgevoerd moet worden, nieuwe eisen CIP reiniging, uitbreiding food defense e.a.

Deze norm is van toepassing voor alle opslag- en transportactiviteiten voor het eigen bedrijf of voor derden. De BRC Storage and Distribution stelt eisen aan opslag en distributie, groothandel en aanverwante logistieke diensten in relatie tot voedingsmiddelen (zowel verpakt als los), verpakkingsmaterialen en consumenten producten. Extra modules als groothandel, ompakken e.a. zijn in combinatie afzonderlijk te behalen.

Deze BRC Agents is van toepassing voor handelsbedrijven en tussenpersonen die geen verdere activiteiten met de producten ondernemen. De BRC Broker is van toepassing op personen of bedrijven die producten niet fysiek in handen krijgen, maar er wel eigenaar van worden. Aandachtspunten zijn hoe het bedrijf de leveranciers van de producten kiest of beheert, hoe het aan de eisen van traceerbaarheid voldoet, en hoe de specifieke eisen van de klant worden beheerd.

Deze norm is van toepassing voor producenten van verpakkingsmaterialen voor elk type product, van levensmiddelen tot consumentenartikelen. In alle schakels van de voedselketen is verpakking een belangrijk onderdeel. Het is dus vanzelfsprekend dat aan de hygiëne van verpakkingsmateriaal dezelfde eisen gesteld worden als aan het voedsel dat zich in de verpakking bevindt.

Met advies én opleiding zijn wij de partner in certificeren

Voordelen van BRC certificering

Als uw bedrijf beschikt over een BRC certificering dan brengt dit een groot aantal voordelen met zich mee:

Wat kost een BRC certificaat?

De kosten voor certificering zijn afhankelijk van uw bedrijfssituatie. Denk hierbij aan de bedrijfsomvang en complexiteit van werkprocessen binnen uw organisatie. Tijdens een gratis consult kunnen wij u vertellen wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw bedrijf. Zodra u de kosten van een BRC certificaat tegenover de voordelen legt, merkt u al snel dat het een goede investering is. Neem contact met ons op voor een gratis consult.

Waarom certificering bij Elbers Management Consultant B.V.?

Elbers Management Consultants B.V. is sinds 1990 werkzaam in de Benelux. Onze belangrijkste expertise is het opzetten, invoeren, onderhouden en verbeteren van managementsystemen. Daarnaast bieden wij professionele begeleiding bij het verkrijgen van officiële certificaten en vergunningen.

Hans Elbers

“U kunt bellen naar 088 1955 387 of wilt u liever teruggebeld worden?”

Dit formulier vraagt u om uw naam en emailadres zodat wij met u kunnen communiceren. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacyverklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan. 

WhatsApp chat